skip to Main Content
Greenport, Brouwershaven, Greenport Brouwershaven, Padmos, Maritiem

Eerste publiekelijke maritieme oplaadstation van Zuidwest Nederland staat in Brouwershaven

Elektrische schepen in korte tijd opgeladen met stroom gewonnen uit wind en zonne-energie

Brouwershaven – Met de groeiende markt voor elektrische voertuigen, fietsen en zelfs motorfietsen is er een verandering in de gedachtegang van veel mensen gaande. Ook de maritieme markt heeft te maken met persoonlijke voorkeuren. Om nieuwe mogelijkheden te creëren voor elektrische scheepvaarders kunnen zij sinds kort afmeren bij het eerste publiekelijke maritieme oplaadstation van Zuidwest Nederland.

Aan de Haven Zuidzijde in Brouwershaven, op de scheiding tussen de kademuur en het grastalud, ligt Greenport Brouwershaven. Deze afmeerlocatie dient als maritiem oplaadpunt voor elektrische vaartuigen. De komst van Greenport Brouwershaven betekent de start van het pilot project met als doel realisatie van oplaadpunten in havens rondom het Grevelingenmeer. Hiermee willen de initiatiefnemers bijdragen aan een groene en duurzame maritieme toekomst door het promoten en delen van kennis ten aanzien van elektrisch varen.

De ca. 35 meter lange afmeerkade is bereikbaar via een steiger langs de kade of een trap aansluitend op het oplaadstation. Tevens is er een hellingbaan waardoor Greenport Brouwershaven ook toegankelijk is voor mindervaliden. De laadvoorziening is gelijk aan de voorzieningen van elektrische auto’s en is eenvoudig te gebruiken met een app op een smartphone en een pasje. 

Initiatiefnemers

Het elektrisch snel-oplaadstation of te wel Greenport Brouwershaven is mede tot stand gekomen door input van de Gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Naast deze twee instanties zijn ook de Saman Groep, Padmos Industrial & Marine Motors en Stadsraad Brouwershaven initiatiefnemers van deze ‘groene kade’. Marika Padmos van Padmos Industrial & Marine Motors is sinds de start betrokken bij dit project: “Na de ontwikkeling van elektromotoren en een elektrische boot, wilden we de kracht van elektrisch varen ook verder naar buiten uitdragen. De groei in elektrische oplaadstations voor voertuigen is onstuitbaar, maar in de maritieme wereld verlopen deze ontwikkelingen minder snel. De Greenport is echter de aanzet om mensen te motiveren zich ook op het water elektrisch voort te bewegen en is hiermee een pilot voor alle havens in de Delta. De realisatie van het project past geheel in de toekomstvisie van de gemeente Schouwen Duiveland waarbij Brouwershaven haar duurzame visitekaartje aan alle maritieme gebruikers afgeeft.”  

Back To Top